Miért változik az e-liquid színe?

Biztos észre vetted már, hogy a flakonban egy idő után megváltozik az e-liquid folyadék színe. Ebben a blogbejegyzésben megtudhatod, hogy miért.

Te is észre vetted már, hogy a flakonban változik az e-liquid színe? Vagy, hogy a patronban is hasonló dolog történik? Aggodalomra semmi ok, nincs összefüggésben az utántöltő folyadék minőségével, ez egy természetes folyamat. Először is beszéljünk az e-liquid flakonban végbemenő szín változásról. Ez egy természetes kémiai reakció következtében történik, aminek a neve oxidáció. Egyszerűen értelmezve oxidáció az a folyamat, amikor egy anyag oxigénnel egyesül. Általánosabb értelmezésben oxidációnak nevezzük azt a folyamatot, amikor a vegyület pozitív alkotórészének (kation) vegyértéke nő, vagyis, amikor egy ion vagy molekula elektronokat ad le.

A nikotin egy különösen reagens anyag, és ha az e-liquidben található egyéb összetevővel érintkezik, akkor elkezdődik a szín változása. Ugyanez érvényes ha levegővel, fénnyel, vagy hővel találkozik. A nikotin tartalmú e-liquid egyre sötétebbé válik, még akkor is, ha hűvös, sötét helyen tároljuk. Néhány e-liquid gyártó ezért kis mennyiségben  tartósítószert vagy stabilizátort ad az e-liquidhez, hogy megelőzze az oxidációt. (Az általunk forgalmazott e-liquidek nem tartalmaznak hozzáadott tartósítószert vagy stabilizátort.)

A legfontosabb, hogy tisztában legyünk vele, hogy az oxidáció egy természetes kémiai folyamat, amely nem változtatja meg az e-liquid ízét vagy az e-cigarettázás élményét semmilyen szinten. Sokan, tévesen úgy gondolják, hogy az e-liquid elszíneződése azt jelenti, hogy a folyadék megromlott, nem biztonságos használni, ezért kidobják. Egy idő után az is elfordulhat, hogy a nikotinos e-liquid fekete színű lesz, ez csupán egy „kozmetikai változás”, nem kell félnünk tőle, biztonsággal használhatjuk.

Az oxidáció még gyorsabban történik az elektromos cigaretta patronban, ahol a nikotin nagy hőnek van kitéve. Minél nagyobb az e-liquid nikotin tartalma, annál jobban láthatóak az oxidáció jelei.

Nem az oxidáció az egyetlen dolog, ami megváltoztatja az e-liquid színét. A növényi glicerin bázisú e-liquidek sokkal édesebbek mint a propilén glikol bázisú utántöltő folyadékok, függetlenül az aromától. Ez extrém hő hatására "karamellizálódik" a fűtőszálon. Így előfordulhat, hogy egy 100% növényi glicerin tartalmú borostyán sárga színű folyadékot töltünk bele az ecigi patronunkba, de mire a tank aljára ér az e-liquid szint már sötét barna lesz a tankban maradt folyadék. 
Ez a „karamellizálódás” viszont nem csak az e-liquid színére, hanem az ízére is hatással van. Ha ezt tapasztaljuk, érdemes kitisztítani(vagy cserélni) az e-cigaretta porlasztót vagy tekerést. Fontos szem előtt tartani, hogy ez a folyamat leginkább az e-liquid viszkozitásához és édes ízhez kötődik. Egy sűrű, édes e-liquidnél sokkal hamarabb jelentkezik, mint egy PG bázisú dohányos utántöltő folyadéknál.

Tags: leotheme