Miért köhögünk e-cigizéskor és ezt hogyan szüntessük meg?

Főleg az első alkalommal történő e-cigizésnél fordulhat elő, hogy az embert megköhögteti. Fontos tudni, hogy ez csak egy ideiglenes állapot, amely hamar elmúlik. Ebben a cikkben ezt a jelenséget boncolgatjuk.

Főleg az első alkalommal történő e-cigizésnél fordulhat elő, hogy az embert megköhögteti. Fontos tudni, hogy ez csak egy ideiglenes állapot, amely hamar elmúlik. Ebben a cikkben ezt a jelenséget boncolgatjuk.

Miért köhögünk amikor e-cigizünk?

A legtöbb tapasztalt vaper erre kapásból azt mondaná, hogy a propilén glikol miatt. Az emberek kb. 10%-a érzékeny és ennél is kevesebb százaléka allergiás a propilén glikolra.  Polosa professzor szerint  pedig a párában lehetnek olyan összetevők, amik irritációt okozhatnak. Ez viszont felvet egy következő kérdést:

Miért csak az első néhány alkalommal köhögtet meg az e-cigi, a folyamatos használat során pedig nem?

1. A hagyományos cigarettában megtalálható köhögéscsillapító és érzéstelenítő anyagok hiánya

Egyes felvetések szerint a hagyományos cigaretta füstjében olyan összetevők találhatóak, amelyek speciálisan arra lettek tervezve, hogy meggátolják a köhögést.  Ezen összetevők hiánya pedig magyarázat lehet arra, hogy miért köhögtet meg az ecigi a használat elején.

2. Vapelési technikák

Alapvetően kétfajta módon használjuk az elektromos cigit. Az egyik, amikor rögtön tüdőre szívjuk a párát, a másik, pedig amikor először a szánkba, majd onnan tüdőzzük le. Ezeknek a technikáknak az egyike is okozhatja a köhögést. Ha úgy ugrasz neki az első e-cigidnek mint ahogy a hagyományosnak, első alkalommal jó eséllyel megköhögtet.

3. Nikotin erősség és torokhatás

Ha egy tapasztalt e-cigis vagy, akkor már próbáltál nullás, vagyis nikotin mentes e-liquidet és tudod, hogy ilyenkor nincs (illetve egyes aromáknál minimális) torokhatás. Ahogy viszont egyre emelkedik a nikotin erősség, egy idő után egyre valószínűbb, hogy megköhögtet. 

4. Az elektromos cigaretta készülék

Az általunk használt készülék is hozzájárulhat a köhögéshez. Sokan akkor köhögnek először, amikor kipróbálják az első sub-ohm készüléküket. Ezek a vaperek gyakran esnek abba a hibába, hogy a megszokott nikotin erősségű e-liquidet öntik a sub-ohm patronba, és mivel a ezeknél a készülékeknél rögtön tüdőre megy a pára, a nikotin irritációt okozhat. Ezért is javasoljuk, hogy inkább nullás, vagy nagyon gyenge e-liquiddel kezdjük el használni az alacsony ellenállású elektromos cigaretta patronokat. Fontos szem előtt tartanunk, hogy ha át akarunk térni, akkor érdemes a legmodernebb eszközöket használni, mivel ezek sokkal gyorsabban juttatják szervezetünkbe a nikotint, mint a hagyományos, cigaretta formájú első generációs elektromos cigaretták. Vagyis, ha komolyan gondoljuk, akkor felejtsük el a cigi formájú készülékeket!

5. Dehidratáció

A propilén glikol és a növényi glicerin dehidratációt, ennek következtében pedig szájszárazságot és köhögést okozhat. A dehidratáció esetében is igaz a szabály, miszerint könnyebb megelőzni, mint később kezelni. Mindig figyeljünk oda a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztásra. Egy átlag ember napi folyadékszükséglete 2,5-3 liter között mozog. Ez a nyári melegben, de akár egy intenzívebb testmozgás következtében is jelentősen megemelkedhet. 

6 tipp, hogy megszüntessük a köhögést


1. Kísérletezzünk a vapelési technikákkal.

Ahogy korábban már említettük, két technika létzzik. Az egyik, amikor szájból tüdőre szívjuk a párát, a másik pedig, amikor rögtön tüdőre szívjuk. Bármelyik működhet nálad, ki kell kísérletezni melyik számodra az ideális.

2. PG-VG arány megváltoztatása

Folyamatos köhögésnél érdemes megváltoztatni a Propilén Glikol és Növényi Glicerin arányát az e-liquidben. Tapasztalataink szerint sokszor az emberek azt gondolják, hogy allergiásak a PG-re, holott csak érzékenyek rá. Nem feltétlenül szükséges 100% VG liquidet használnunk (ami ugye nem 100%, mert az aromát PG-ben oldják). Ha a PG arányát 20 vagy 30%-ra csökkentjük, akkor az valószínű megfelelő lesz számunkra.

3. Kísérletezz a nikotin erősséggel

Sokszor a probléma a túl erős nikotin tartalmú e-liquid, ami köhögéshez vezethet. Szintén kísérletezgetéssel tudjuk megtalálni a számunkra ideális e-liquid erősséget. Fontos megemlíteni, hogy egyre több tanulmány bizonyítja, hogy nem a nikotin a dohányzás igazi veszélye, hanem a füst, ami a papír és a dohány elégetéséből keletkezik.

4. Igyunk sok vizet!

A dehidratáció ellenszere, hogy igyunk sok vizet! :) 

5. Figyelj oda a belégzés sebességére

Felhasználói visszajelzések alapján ha túl lassan szívjuk a patront, az is köhögéshez vezethet, ezért érdemes ezzel is kísérletezgetni.

6. Figyelj oda a kilégzés sebességére

A köhögés úgy is csökkenthető, ha lassan, kontrolláltan fújod ki a párát.  Forrás: ecigarettedirect.co.uk - Ashtray blog