Cloud Chasing, avagy az extrém nagy gőz vadászai

Biztos többen találkoztunk már olyan e-cigisekkel, akik óriási gőzt fújnak. Sokan nem csak hobbinak tekintik ezt, hanem szinte már sportot űznek abból, hogy minél nagyobb legyen a kifújt gőz. 

Biztos többen találkoztunk már olyan e-cigisekkel, akik óriási gőzt fújnak. Sokan nem csak hobbinak tekintik ezt, hanem szinte már sportot űznek abból, hogy minél nagyobb legyen a kifújt gőz. Nem csak a tengeren túl, hanem már Európában is számos versenyt rendeznek a Cloud Chaser-eknek.

Ahhoz, hogy valaki extrem nagy gőzt tudjon produkálni rengetek tapasztalatra, gyakorlásra, kísérletezésre lesz szüksége. Ugyanis nem csak a megfelelő technikát kell elsajátítani, hanem olyan elektromos cigarettát is kell építeni, ami személyre szabott, azaz a technikánkhoz, szokásunkhoz van igazítva, tuningolva.

Ezen a ponton talán érdemes is kettéválasztani hogy egyszerűen csak nagy gőzt szeretnénk fújni, vagy ezt már szinte sportszerűen, az extremitás határát súrolva szeretnénk űzni. Ez olyan, mint ha valaki egy gyors autóval szeretne gyorsan vezetni, vagy autóversenyzővé szeretne válni. Aki az első csoportba tartozik, könnyen tud vásárolni, egy gyors, nagy teljesítményű autót magának, míg aki versenyezni szeretne, ott már a tuningolásnak, a beállításoknak, finomhangolásnak óriási szerepe van. A cikk további részében azoknak szeretnénk segítséget nyújtani, akik most ismerkednek ezzel a világgal, más használtak elektromos cigarettát, de szereznének egy szintet feljebb lépni, és megpróbálkoznának a nagy gőz fújással.

Nézzük meg pontról pontra, mire is van szükségünk, hogy biztonsággal hatalmas gőzfelhőket eregessünk:

1. Elektromos cigaretta MOD

A nagy gyártók is felkészültek erre az igényre, sorra jelennek meg azok a készülékek, amelyekkel belekóstolhatunk ebbe a világba. Ezek u.n. subohm készülékek, ami azt jelenti, hogy 1,0 Ohm alatti ellenállású porlasztókkal rendelkeznek, ami mellé magas teljesítmény párosul. A gyári összeállítással nem feltétlenül tudjuk kihasználni az elektromos cigarettánk maximális teljesítményét, de egy komolyabb patron cserével már erre is lehetőségük nyílik.

Eleaf iStick Pico 25 Ello patronnal

A készülék 85 Watt maximális teljesítménnyel rendelkezik, a HW3 és HW4 porlasztónak ez a teljesítmény bőven elég. A HW porlasztók 3 illetve 4 kazánbetéttel rendelkeznek.

Eleaf iKonn 220 Ello 2,0 patronnal

A készülék 220 Watt maximális teljesítménnyel rendelkezik, a HW porlasztók 3 illetve 4 kazánbetéttel rendelkeznek.

Eleaf iKuu i80 D22 elektromos cigaretta

Eleaf iKuu i200 D22 elektromos cigaretta

A maximális kimenetei teljesítmény 80 illetve 200 Watt. Mindkét készülék Melo 4 patronnal szerelt, mely kompatibilis nem csak a hozzáadott EC2 porlasztóval, hanem az összes Eleaf EC sorozatú porlasztóval is. Ennek köszönhetően könnyebben az igényeinknek megfelelően alakíthatjuk készüléket. Az Eleaf ECL porlasztó a nagy bemeneti nyílásának köszönhetően még nagyobb gőgképződést tesz lehetővé. Az Eleaf ECR porlasztó pedig lehetővé teszi, hogy magunk építsük meg saját porlasztónkat.

Smok Morph 219 elektromos cigaretta készlet

219 Watt óriási teljesítménnyel rendelkezik, 2 db 18650-e akkucellával működik, amit külön kell hozzá vásárolni. A Smok TF Tank 6 ml-es tartállyal, aranyozott 510-es csatlakozóval rendelkezik. A Smok TF Tank patron a magasabb báziselemnek köszönhetően hatalmas gőzképzésre alkalmas kiváló ízhatás mellett.

Smok Mag Kit

Megbízható készülék, jobb és balkezes változatban is kapható. 2 db 18650-e akkucellával működik, amit külön kell hozzá vásárolni. Smok TFV12 Prince tankkal,  8,0 ml űrtartalommal.

2. Beállítások

A készülék megfelelő beállítása elengedhetetlen a nagy gőzhöz. Amennyiben a patronon van levegőszabályozó gyűrű, akkor azt érdemes a legnagyobbra állítani, a megfelelő levegőáramlás érdekében. A készülék teljesítményét fokozatosan emeljük, először alacsonyabb fokozaton próbáljuk ki. Magas teljesítményen megégethetjük a porlasztót, illetve túl forró lehet a gőz.

3. E-liquid

Az e-liquidek alapfolyadéka PG (propilen glycol) és VG (vegetearian glicerin) összetevőkből áll. A PG felel az ízhatásért, a VG pedig a gőz mennyiségért. Ha nagy gőzt szeretnénk, akkor a magas VG tartalmú e-liquidet, vagy alapfolyadékot kell választanunk. Javasolt kezdésnek a füstbajnok alapfolyadék 30PG/70VG kipróbálása, amibe igény szerint 100% VG-t tehetünk még. A VG-től sűrűbb lesz a folyadékunk, ezért fontos, hogy a készülékhez passzoló, az igényeinknek megfelelő arányt megtaláljuk. Ha túl magas a VG arány, akkor az az íz és torokhatás rovására mehet. Mivel a gőzt közvetlenül a tüdőre fogjuk szívni, ezért alacsony nikotintartalmú e-liquidet használjunk, az erőset nem fogja bírni a tüdőnk. 

4. Légzés technika

Az elektromos cigaretta gőzének a belélegzésére két-féle technika létezik:
MTL - Mouth To Lung, azaz szájból tüdőre szívás. Ez általában kezdő e-cigisek alkalmazzák, akik nem rég tértek át a hagyományos cigarettáról.
DL - Direct Lung, azaz közvetlen tüdőre szívás. Kezdőknek általában idegen, hogy közvetlenül a tüdőre kell szívni a gőzt, sokakat kezdetben meg is köhögtet.

A SubOhm készülékek használata a DL technikát támogatja, azaz közvetlenül a tüdőre kell szívni a párát. Szép lassan, egyenletesen, 3-5 másodpercig, majd kifújni. A nagy gőzhöz nem csak a beszívás technikája fontos, hanem a kifújásé is, szépen lassan kell a gőzt kifújni.

A megfelelő technika elsajátítása némi gyakorlatot igényel, azt sem szabad elfelejteni, hogy a szervezetünknek is meg kell ezt szokni. 

5. Biztonság

Minden esetben legyünk kellő körültekinthetően, mert könnyen sérülést okozhatunk magunknak. Amennyiben saját porlasztót készítünk, tájékozódjunk körültekintően, gyűjtsünk információkat mielőtt belekezdenénk. A megfelelő eszközök használat és műszaki tudás nélkül ne kezdjünk bele. 
Figyeljünk oda, hogy a lehető legbiztonságosabb akkumulátorokat használjuk, pl.  Efest 18650 300 mAhSony VTC5. Az akkumulátocellákról egy rövid leírás az alábbi linken olvasható >>>.
Figyeljünk oda, hogy az nagy gőzök a körülöttünk lévőket zavarhatják.